Kapadokya, Türkiye’nin tanıtılması açısından son derece önemli bir noktada duruyor. Başta doğanın cömertliği ve usta bir heykeltıraş edasıyla şekillendirdiği kayalar, sonrasında yöre halkının ve turizm yatırımcılarının bölgeye yaptığı yatırımlar sonuçlarını almış durumda.

İşte Kapadokya’da görebileceğiniz yerler ve yapabileceğiniz şeyler hakkında belli başlı ipuçları:

Öncelikle Kapadokya geziniz için size tavsiye edeceğimiz ilk şey bölgeyi gezerken bir acentadan rehberlik ve tur hizmeti almanız veya araba kiralamanız. Böylece gün içinde pek çok yeri görme şansınız olacak. Diğer bir önerimiz ise gittiğiniz ilk müze gişesinden Müzekart satın almanız. Kapadokya bölgesinde pek çok müze ve ören yeri bulunuyor. Hepsi de görülmeye değer. Müzekart ile çok daha ekonomik bir şekilde gezinize devam edebilirsiniz.

Gezinize Göreme ve çevresinden başlayabilirsiniz. Göreme 3 tarafı kayalıklar ve peri bacaları ile çevrili bir bölge. Burada pek çok kilise, manastır yer alıyor. Aynı zamanda Göreme’de yer alan yapıların neredeyse tamamı yöreye özgü mimariye uygun şekilde tasarlanmış. Bu yapıları gezebilir, Göreme sokaklarında keşif yürüyüşlerine çıkabilirsiniz.

Peribacaları

Göreme Açık Hava Müzesi, Kapadokya’da mutlaka görmenizi tavsiye ettiğimiz yerlerden. Peri bacalarının en yoğun şekilde yer aldığı bu müzede geçmiş zamanlarda var olan şehir hayatının izlerine rastlayacak ve büyüleneceksiniz.

Avanos, Kapadokya’nın vazgeçilmez duraklarından biri. Binlerce yıllık çanak-çömlek yapımı ile halıcılık kültürünü günümüze taşıyan köprü olan Avanos’ta bu kültürle tanışıp, deneyimleyebileceğiniz pek çok çömlek yapım merkezi bulunuyor. Çömlek ustalarından çömlek yapımı hakkında bilgi alıp ve izleyip, dilerseniz siz de kendi toprak çömleğinizi yapabilirsiniz. Aynı zamanda mağaza bölümünden sevdiklerinize hediye de götürebilirsiniz.

Peri bacalarını görebileceğiniz bir diğer yer ise Paşabağı Vadisi’dir. Zelve yolu üzerinde, Göreme’ye oldukça yakın konumda olan Kapadokya Paşabağ Rahipler Vadisi, şapkalı peri bacalarının yer aldığı muhteşem güzelliğe sahip bir yerdir. Vadiye girdikten sonra, sağ tarafta yer alan tepeye çıkıp vadiye mutlaka yukarıdan bakın. Bu büyülü manzaraya dilerseniz bir şişe şarap da eşlik edebilir…

Kapadokya gezinize Paşabağ’dan sonra Ürgüp ile devam edebilirsiniz. Ürgüp, Kapadokya’nın vazgeçilmez duraklarından biri. Diğer yerlere göre daha hareketli ve kalabalık olan Ürgüp gece de pek çok mekan ile vakit geçirebileceğiniz bir yer. Ünlü Asmalı Konak da burada yer alıyor. Ürgüp de görmenizi tavsiye ettiğimiz diğer yer Temenni Tepesi. Tüm bölgeye hakim bir konuma sahip olan Temenni Tepesi’nde, eşsiz manzaraya karşı, kumda pişen Türk kahvenizi yudumlayıp, keyifli bir mola verebilirsiniz. Akşam yemeği için Ürgüp’de yer alan mekanlardan birini tercih edebilirsiniz.

Ürgüp’e oldukça yakın konumda yer alan Mustafapaşa’yı da gezi rotanıza ekleyebilrisiniz. Asmalı Konak dizisinde yer alan ilk konak burada yer alıyor. Dilerseniz konakta hem gezebilir hem de yemek yiyebilirsiniz. Oldukça şirin bir kasaba olan Mustafapaşa’nın merkezinde bulunan cafe ve restoranlarda vakit geçirebilir, kasaba sokaklarında yürüyüş yapabilirsiniz.

Kapadokya, her köşesi mucizelerle dolu bir bölge. Ortahisar ve Uçhisar da bu mucizelerden payına düşeni fazlasıyla almış yerlerden. Hem Ortahisar’da hem de Uçhisar’da yer alan heybetli kaleler mutlaka görmenizi tavsiye ettiğiklerimiz arasında. Binlerce yıldır farklı medeniyetlerin yaşamış olduğu Uçhisar Kalesi ve Kapadokya Ortahisar Kalesi devasa boyutları ile sizi kendine hayran bırakacak.

Derinkuyu Yeraltı Şehri

Kapadokya, yer üstündeki mucizelerin yanı sıra yer altındaki yapıları ile de dünyaca ünlü bir yer. Bölgede pek çok yer altı şehri var ve bunların neredeyse tamamının tünel ve geçitler sayesinde birbirleri ile bağlantısının olduğu biliniyor. Kapadokya’daki en önemli yer altı şehri ise Derinkuyu Yeraltı Şehri. Bölgedeki en büyük yer altı şehri olan Derinkuyu, 4 bin yıllık bir geçinşe sahip ve toplam 12 kattan oluşuyor; ancak 8 katı geziye açık. Şehri mutlaka görevli rehberlerden biriyle gezmeniz öneriyoruz. Böylece şehirle ilgili gerekli tüm bilgileri almış ve keyifli bir gezi yapmış olacaksınız. Dilerseniz Derinkuyu Yeraltı Şehri’nin çok yakınında yer alan Kaymaklı Yer Altı Şehri’ni de gezebilirsiniz.

Ihlara Vadisi, Kapadokya geziniz sırasında sizi en çok büyüleyecek duraklardan biri olacak. Göreme’ye yaklaşık 100 km uzaklıkta bulunan Ihlara Vadisi, Aksaray ili sınırları içinde yer alıyor. Dünyanın 2. büyük kanyonu olan Ihlara Vadisi, 14 km’lik uzunluğa ve yer yer 100 metreyi bulan derinliğe sahip. Doğanın mucizesi olan bu vadi aynı zamanda Hristiyanlığın Anadolu’ya yayıldığı yer olarak biliniyor. Vadide sayısız kilise ve manastır yer alıyor. Tılsımlı bir güzelliğe sahip olan Ihlara Vadisi, her mevsim farklı güzellikler sunuyor. Vadide, Melendiz Çayı’nın huzur veren sesi eşliğinde yürüyüşler yapabilir, ata binebilir, kilise ve manastırları gezebilir, vadide yer alan restoran ve kafelerde mola verebilirsiniz. Özellikle alabalığı ile meşhur olan bu restoranlarda alabalık yemenizi öneriyoruz.

Peri Bacaları

Kapadokya’nın simgesi haline gelmiş olan balon ise gezinizin en keyifli parçalarından biri olacak. Kapadokya’nın güzelliklerine bir de yukarıdan bakmak için balon gezisini mutlaka rotanıza ekleyin. Göreme’nin düzlüklerinden havalanıp muhteşem manzara eşliğinde size unutulmaz bir deneyim sunacak olan balon gezisi için Göreme’de yer alan balon firmalarından birini tercih edebilirsiniz.

Kapadokya’nın lezzetleri de doğal güzellikleri kadar ünlü. Yöreye özel testi kebabını ve etli ekmeği mutlaka deneyin. Dünyaca meşhur Kapadokya şarapları ise tatilinize keyif katacak. Eve dönüşte hem kendinize hem de sevdiklerinize bu şaraplardan almayı unutmayın…

Kapadokya otelleri özel fiyatları için tıklayın.