Cennet ülkemiz doğal güzelliklerinin yanında mutfağı ile de oldukça ön plandadır. Hatta öyle ki mutfağı ile ön plana çıkan birçok şehrimiz var ve artık insanlar bu yemekleri yerinde yemek için hafta sonu tatillerinde bile gurme turlarına katılmaya başladı. Her lezzet yerinde yenir ve tadı yerinde ayrı bir güzeldir.

Her bölgenin mutfağını o bölgede en çok yetiştirilen ürün belirliyor aslına bakarsanız. İç Anadolu’nun tahıl ambarı olması, Doğu Anadolu kırlarında ülkenin en iyi hayvanlarının yetişmesi, Ege’nin ot diyarı olması…

Bizler şu an sadece 12 yemeğe ve yöreye değindik. Sizler de bu listede olmayan yörelerin en meşhur yemeklerini en altta yorum olarak eklerseniz onları da paylaşmış oluruz.

1 – Tantuni / Mersin

Tantuni
Tantuni, Mersin ile özdeşleşmiş ve akla ilk gelen yemek olsa da Mersin mutfağı oldukça lezzetli ve zengindir. Henüz denemeyenlere yoğurtlu tantuniyi şiddetle tavsiye ediyoruz. Tantuni yedikten sonra tatlı bir şeyler atıştırmak isteyenlere ise tavsiyemiz kerebiç ve cezerye olmakta. Bunların da mutlaka tadına bakın deriz; sıkma, çökelekli börek, batırık, kulak çorbası, bunbar, dövme pilavı – yahni, arabaşı çorbası, Silifke’de mavi yengeç – pavurya, Narlıkuyu’da balık ve deniz ürünleri…

2 – Çökertme Kebabı / Bodrum

Çökertme Kebabı
Yaz tatillerinin vazgeçilmez mekanı Bodrum’un da birbirinden lezzetli yemekleri bulunuyor. Bu yemekler içerisinde ise çökertme kebabını bizler tek geçiyoruz. Hele ki Bodrum Kalesi’ne karşı bir restoranda oturup yediğiniz çökertme kebabının tadı damağınızda kalacak.

3 – Adana Kebap / Adana

Adana Kebap
Adana kebabı tabi ki de Adana’da yenir. Metrelik Adana kebabı yanında birbirinden lezzetli mezeler, salatalar ve şalgam. Şalgam, soğan piyazı ve kebabın eşsiz uyumunun en lezzetlisi için hiç üşenmeyin ve bir hafta sonu, rotanızı Adana’ya çevirin. Bunun dışında gelmişken; şekli biraz farklı olsa da lezzeti şahane olan şırdan, karsambaç ve sarı burma tatlısının tadına da bakın deriz.

4 – Cağ Kebabı / Erzurum

Cağ Kebabı
Özünde Erzurum’a bağlı Oltu ilçesine ait bir kebap türü. Cağ kebabı, oğlak veya kuzu etinden yapıldığından dolayı yumuşacık ve oldukça lezzetli bir ete sahip. Bu etler önceden terbiye edilerek yatık bir şişe geçiriliyor ve odun ateşi üzerinde yatay bir şekilde dönerek pişiyor. Pişen ve yemeğe hazır olan bu kebap, cağ ya da bico adı verilen şişler kullanılarak servis yapıldığından dolayı da bu adı alıyor.

5 – Çiğ Köfte / Şanlıurfa

Çiğ Köfte
Avrupa Birliği uyum yasaları ile çiğ köfteden ana malzemesi olan et çıkartılmış olsa bile yine de bizlerin vazgeçilmez lezzeti olmaya devam ediyor. Şanlıurfa dışında Adana, Adıyaman, Gaziantep, Diyarbakır, Mardin, Elazığ, Malatya gibi illerde de kullanılan malzemede ve yeme şekillerinde yöresel farklılıklar gözlemlenmekte. Şanlıurfa’da ise içerisine yumurta da konulan çiğ köfte açık ekmek yani lavaş ve marul ile servis edilir.

6 – Kayseri Mantısı / Kayseri

Kayseri Mantısı
Kulaktan kulağa gelen bir rivayete göre Kayseri’de gelinlik çağındaki kızların bir yemek kaşığına içi dolu 40 tane mantıyı sığdırması gerekiyormuş. Eski çağlarda bir nevi sınav olsa da lezzeti ve tadı şahane bu yiyeceği hazırlamak en az 4 saat, yemek 10 dakika. Bu orantıyı da mantıyı yapan ve emek veren bilir tabi ki de. Kayseri mantısını sevmeyenlere ise yağlama yemeğini şiddetle tavsiye ederiz.

7 – Kaz Eti / Kars

Kaz Eti
Kars’da pilavı ile birlikte servis edilen kaz eti tadına doyum olmayan bir lezzete sahip. Adı biraz sizi ürkütse de etin tadı harikadır. İlla ben kaz eti yemem derseniz Kars’ta revan köftesi, Kars kaşarı, hangeli ve diğer birbirinden lezzetli yemeklerini deneyebilirsiniz.

8 – Beyran Çorbası / Gaziantep

Beyran Çorbası
Gaziantep gurme tatil için ülkemizde en elverişli yerlerden sadece biri ve beyran çorbası da Antep’in en lezzetli yemeklerinden sadece biri. Özellikle kahvaltıda tüketilen beyran çorbasının yanında Gaziantep’te tadına bakmanız gereken ve yemeden dönmemiz gereken bir sürü yemek ve tatlı da çabası. Bu lezzetlerden bahsedecek olursak öncelik tabi ki de fıstıklı Antep baklavası, katmer, yuvalama çorbası, simit kebabı, kebap dolması, kahke, Ali nazik, fıstıklı kebap…

9 – Tava Ciğeri / Edirne

Tava Ciğeri
Farklı pişirme yöntemi, benzersiz tadı ve sunumu ile Edirne’nin ciğeri. Ciğeri pişirime hazırlama esnasında sinir ve damarlardan arındırdıktan sonra ciğer yaprak şeklinde doğranır ve kızartılır. Tüm yurtta Edirne yaprak ciğeri ya da Edirne tava ciğeri yapan restoranlar olsa da bu lezzeti yerinde yemek bambaşka.

10 – Bafra Pidesi / Samsun

Bafra Pidesi
Kapalı ve açık olarak da yapılan Bafra pidesi damakları şenlendiren bir lezzete sahip. İç malzemesi bölgeden sağlanan Bafra pidesi, üzerine sürülen köy tereyağı ile benzersiz bir lezzete kavuşuyor.