Çocuklu gezginlerin hayatında olmazsa olmaz başlıklardan biri de eğer kendiniz gibi yetiştirecekseniz, elbette çocuklarla seyahat. Bu durumdan şikayet edenleri, çocuklarla seyahate çıkacağı zaman aylar öncesinden tasalanmaya başlayanları hiç anlayamıyorum. Benim bakış açım; bu durumu keyife, avantaja ve güzel anılara çevirmek oldu daima. Hazırlanırken “Neler almalı? Hangi ihtiyaçlar önemli, hangileri gereksiz?” diye hızlıca bir değerlendirme yaparım, öncelikli olanları ve sadece sırtımızdaya da valizimizde taşımaya “gerçekten” değen yükleri alırım genelde. Çocuklarla seyahat etmeyi planlayan aileler için de bir yazı yazmayı düşündük ve ortaya bu satırlar çıktı.

Temel kriterler sağlık güvencesi ve hijyen, giyim, konaklama ve eğlence ile ilgili ihtiyaçlara odaklanmak.

Sağlık & Hijyen:

Her şeyden önce yurt içi ve yurt dışı gezilerinizde geçerli olacak seyahat sağlık sigortasını belirtmek isterim. Zaten vize gerektiren ülkelerin hemen hemen hepsi bu sigorta olmadan işlemlerinizi tamamlamıyor. Gideceğiniz ülkenin ya da destinasyonun sağlık ile ilgili koşullarını, yaptırılması gereken aşıları da önceden araştırmanızı öneriyorum.

3-4 yaşından büyük çocuklar için bebekle seyahatten farklı olarak temel ihtiyaçlar yeterlidir. Ancak çocuğunuz 0-24 ay aralığında ise bebek bakım ürünleri, temizlik malzemeleri önem kazanıyor. Bu ürünlerin bir kısmını valizde ağırlık yapmaması açısından gittiğiniz destinasyonda alabilir, valizinize bir süre sizi idare edecek kadar ürünü koyabilirsiniz. Seyahat ettiğiniz bölgede hangi alışveriş mekanları olduğunu kısa bir araştırma ile tespit edebilir, gerekirse otelinize sorabilirsiniz. Ben tuvalet ve yemek yenen mekanları düşünerek mutlaka alırım dediğim şeyin, her yaş grubu için geçerli olan ıslak mendiller olduğunu belirtmek istiyorum. Alerjik bünyeli ya da hassas ciltli bir çocuğunuz varsa ; düzenli kullandığı şampuan, krem gibi bakım ürünlerini de almak gerekir. Yaz tatilinde güneşten korumak için koruma faktörü uygun, mineralli güneş koruyucular , kolayca sürülen sprey formundaki güneş bakım ürünleri de faydalıdır. Herhangi bir hastalık anında ateş ölçer ve ateş düşürücü, böcek sokmaları ve yaralanmalar için uygun bir iki merhem, küçük yaralanmalar için yara bantları gezgin ecza çantanız için yeterli olacaktır.

Beslenme:

Pek çok restoranda minik misafirler için mama sandalyeleri mevcut, ama içiniz rahat etmiyorsa 0-24 ay bebekler için portatif bir mama sandalyesi işinize yarayabilir. Kolayca katlanabilen, kumaş formatında olanları ya da her türlü masaya kolayca monte edilebilen aparatlı olanları tercih edebilirsiniz. Bebek misafirler için kullandığı mamalar, alerjik bünyeli çocuklar için özel atıştırmalıkları yanınızda olmalı.

Çocuklar Tatil

Giyim:

Gideceğim lokasyondaki hava koşullarını mutlaka seyahatten önce kontrol ederim. Dış giyim için kolayca çıkarıp giyilebilen, önden fermuarlı ve farklı sıcaklıklarda giyilebilecek alternatifli 2 kıyafet alırım. Soğuk havalar için bere, atkı ve eldiven mutlaka valizdedir. Sıcak havalar için şapka, kısa kollu t-shirtler ve şortlar, akşam saatleri için mutlaka uzun paçalı pantalon yedekli durur. Aldığım kıyafetlerin çocukların geziler sırasında atlayıp, zıplayıp enerji atmalarına uygun ürünler olması önemli. Her şeyden üçer beşer valize koyduğum yıllar da oldu, inanın hamal gibi taşımışım diyerek sonradan bu alışkanlığımı bıraktım. Kalacağımız gün sayısına göre 2 adet alıyorum. Birini yıkar, birini kurutur giydiririm diye, size de tavsiye ederim . Giyim başlığında dikkat ettiğim önemli bir ürün ise ayakkabı. Kıyafeti az taşırım ama yol yorgunu , yürümeyi seven oğlum için rahat edeceği ayakkabı ve sandaletleri eksiltmem.

Konaklama:

Kalacağınız tesiste bir bebek yatağı olup olmadığını önceden sormanızı öneriyorum.Aydınlatma ile ilgili korkuları olan bir çocuğunuz varsa ev tipi minik bir ampül alıp gitmelisiniz, otellerin çoğu bu ürünü sorsanız temin etmez çünkü. Evdeki uyku arkadaşını, severek beraber uyuduğu oyuncağı sakın unutmayın! Fazladan taşımış olsanız da çocuklar tatilde uyku düzenlerinin dışına çıkar ve” neden almadım o eşyayı?” dediğiniz an tatil keyifsizleşmeye başlar, güvenin bana.

Seyahat Konforu:

Kara yolu ile yapacağınız seyahatlerde kendi aracınız dışında bir araç kiraladıysanız oto koltuğu olup olmadığını mutlaka kontrol edin. Molalarda kullanılmak üzere portatif tuvalet adaptörü de bagajda az yer kaplar ama önemlidir. Hangi ulaşım aracını kullanıyorsanız kullanın, bulantı ve kusmaya karşı doktorunuzun önereceği ilaçlar ya da benim size önerebileceğim lavanta yağı ve limon yanınızda olabilir. Koklayınca sakinleşen oğlum için 4 yaşına dek yanımdan ayırmazdım.

Katlandığında omuza asmak için bir askısı olan baston puset de çocukla seyahat eden gezginler için iyi bir yatırımdır. Çok çantanız olduğunda, ya da bebeğinizi elleriniz boşta iken taşımak isterseniz sling, kanguru gibi bebek taşıma ürünleri de işinize yarayabilir.

Eğlence :

Yolculuk sırasında biz yetişkinler kitap okuyabilir, müzik dinleyebilir, sohbet ederek vakti geçirebiliriz. Ancak çocuklar biraz daha sabırsız oluyorlar haliyle. Uçakta kabin basıncından etkileniyorlarsa bebekler için emzirmenin yanı sıra emzik , biberon gibi yardımcı ürünler çok işe yarar. 12-36 ay aralığında çiğnemeyi bildikleri için kuru yemiş, meyve, süt gibi gıdalarla yutkundukça kulak basıncını düşürebilirler. 2 -3 yaştan sonra şekersiz ciklet de iniş ve kalkışlarda alternatif olabilir. Daha büyük çocuklar için onları oyalayacak mini oyuncaklar ( arabalar, yapışkanlar, hayvan figürleri) , oyun hamuru, kitaplar, görselli çocuk dergileri, gideceğiniz destinasyonu anlatan çocukla seyahat kitapları, boya kalemleri ve resim kağıtları hayat kurtarır.

Hangi destinasyona giderseniz gidin, dünyanın hiçbir köşesinde çocuksuz hayat olmadığını aklınızda tutarak, onlar için de bir seyahat planlayın. Çocuğu oyalamak için değil, çocuğunuzla bu seyahati paylaşmak için adım atın. Gezip görebilecekleri tematik parklar, hayvanat bahçeleri, doğal yeşil alanlar, oyuncakçılar, müzeler, ışık ve müzik gösterilerinin olduğu kültür merkezleri bulacaksınız. Gün boyu sizin için gezmek istemeyecekleri anlar olacak, bu zaman dilimlerini iyi planlarsanız onlar için de harika anılara imza atabilirsiniz. Yola çıkmadan önce o şehirdeki çocuklu seyahat imkanlarını araştırmayı unutmayın.

Tüm bu hazırlık süreci kadar önemli bir ayrıntıyı da ben hep aklımda tutmaya çalışırım. Bazen hazırlık olmadan an’ı yaşamak da çok güzeldir. Tesadüfen girdiğiniz bir sokakta kaybolabilir ve sürpriz bir dükkan ya da oyuncakçı , dondurmacı keşfedebilirsiniz. Bir parkta 20-30 dakika dinlenmek için mola verip, çocuğunuzun etrafta saatlerce koşmasına bakıp hadi biraz daha kalalım diyebilirsiniz. Seyahat etmek güzeldir, çocuğunuz da keyif alıyorsa bu anları paylaşabilmek de çok özeldir. Arkanıza yaslanın ve emek verdiğiniz seyahatin tadını çıkarın!