Su tabancaları, su tankerleri, su kovaları, sulu şakalar… Bu festivalde her yer su! Tüm halkın sokaklara dökülüp dev bir su savaşına başladığı, fillerin bile hortumlarıyla insanlara su püskürttüğü renkli, eğlenceli ve sırılsıklam bir festival olan Songkran Festivali için geri sayım başladı!

Festivalin Adı: Songkran Festivali (Su Festivali olarak da anılıyor.)

Düzenlendiği Tarih: Aslında Songkran dönemi her yıl 13 – 15 Nisan tarihleri arasına denk gelse de halk festivali biraz daha uzatarak 17 – 19 Nisan’a kadar kutlar.

Düzenlendiği Yer: Tüm Tayland’da büyük bir coşkuyla kutlanan festivalin ana üssü daha çok Bangkok, Chiang Mai, Phuket ve Pattaya gibi turistik şehirlerdir. Buralarda festival geleneklerinin dışına çıkılarak adeta şehir içi su savaşı tadında kutlanır.

Neden Düzenlenir: Günümüzde dev bir su savaşı halini alan festivalin altında aslında köklü bir gelenek yatmaktadır. Bir Tay geleneği olan Songkran, eski zamanlarda Taylandlıların yeni yılı olarak kutlanırdı. Yeni yılın gelişi ülke halkı için yenilenme ve temizlenme zamanı olduğu için bu dönemde evler yeni yıl için temizlenir, tapınak ziyaretleri yapılır, yemekler verilir, evlerde ve tapınaklarda bulunan Buda simgeleri özel esanslı sularla yıkanır ve ailecek bir arada keyifli vakit geçirilirdi. Kutsal bir dönem olarak kabul edilen Songkran’da suyun temizliği simgelemesinin ve bol bol kullanılmasının yansıması su savaşı olmuş ve artık her yıl nisan ayının 13 – 15 tarihleri arasında parti ve eğlenceler ile kutlanır hale gelmiştir.

Songkran Festivali

Festivalde Yapılanlar: Geleneğe bakıldığında Songkran’ın ilk günü olan 13 Nisan yaşlılar günü, 14 Nisan ise aile günüydü. Bu tarihlerde ailenin en genç bireyleri büyüklerinin ellerine bir kase esanslı su dökerek onlara olan saygılarını simgeler ve kendilerinden hayır duaları alırlardı. Ülkedeki herkes bu dönemde Budist rahiplere yemekler ikram eder ve tapınaklarda düzenlenen etkinliklere katılırlardı. Su ile kötülüklerden arındıklarına ve temizlendiklerine inanan Tayland halkı bu geleneği zamanla büyüterek sokaklara taşımışlardır.

Artık ellere dökülen bir kase suyun yerini; kova, su tabancası, hortum ve hatta su tankerleri almıştır. Ülkenin en sıcak dönemine denk gelen Songkran Festivali Tayland sokaklarında şenlikler ile kutlanır. İster yerli halk olun ister turist, Songkran’da herkes ıslanmaktan nasibini alır. Sokaklarda bir damla kuru yerin bulunamadığı bu serinletici festival oldukça renkli görüntülere sahne olur. Hortumlarıyla insanlara su sıkan filler ise şüphesiz festivalin en sempatik katılımcılarıdır.

Sizler de, tüm ülkenin tatile girdiği ve özel hazırlıklar yaptığı Songkran Festivali’ne katılmak aynı zamanda ufak bir Tayland gezisi yapmak isterseniz nisan ayı için planlarınızı yapmanızı tavsiye ederiz.

Hatırlatmakta Fayda Var: Bu kadar sulu olan bir yerde elektronik cihazlarınıza, paranıza, pasaportunuza dikkat etmelisiniz. Yanınıza alacağınız önemli eşyalarınızı poşetlere sarabilir ya da su geçirmez bir sırt çantası edinebilirsiniz.