Havayolu şirketlerinin uçak bileti fiyatlarını nasıl belirledikleri konusunda birbiriyle çelişen çok sayıda şey söyleniyor. Bu bilgilerden birçoğunun geçmişte doğru olsa da günümüzde yanlış olabiliyor. Aynı uçuş için farklı ücretlendirmeler veya uçaktaki birçok kişinin farklı fiyatlardan bilet alması, havayolu şirketlerinin stratejileriyle alakalı.

Tüm havayolu şirketlerinin ister yurt içi, ister yurt dışı seferi olsun; öncelikli hedefi uçağı mümkün olduğunca dolu uçurmak. Yani koltuk satmak.

Tatil Döneminde Uçak Bileti Fiyatları Yüksek Olur

Havayolu firmaları bilet fiyatlandırmasını ilgili şirketlerin gelir yönetimi departmanı yapıyor. Herhangi bir uçuş hattına fiyat koymadan geçmişe dönük istatistikler ve toplanan veriler ışığında hangi hattın, hangi dönemde ne kadar doluluğa ulaşabileceği konusunda tahminlemeler yapılıyor. Örnek vermek gerekirse resmi tatiller ile yaz mevsiminde Avrupa’dan Türkiye’ye yapılan uçuşlar fazla olduğundan, tatiller ve yaz dönemlerinde uçak bileti fiyatları daha yüksek olabiliyor.

Bayram Döneminde Fiyatlar Yükseltiliyor

Birçok kişinin benzer planları yapıyor olması ve bu özel tarihlerin herkesçe bilinmesi, o hattaki uçak biletlerine talebin artacağı anlamına geliyor. Havayolu firmaları bu dönemlerde artan talepten dolayı fiyatları 2-3 kata kadar yükseltebiliyorlar. Bu yüzden gideceğiniz tarih esnekse bu yoğun dönemlerin dışına tatil planlayın. Örneğin sömestr tatili veya Christmas dönemlerinde bilet fiyatlarının yükselmesi buna örnektir.

Farklı Online Uçak Bileti Sitelerinde Fiyatlar Farklı Olabiliyor

Havayolu şirketlerinin kendi web siteleri, acentelar ve online satış kanallarına belirli sayılarda dağıttığı biletlerde fiyat farklılıkları oluşuyor. Eğer online uçak bileti satış firması üzerinden işlem yapıyorsanız alınan ek hizmet ve diğer ücretler bilet fiyatlarının fiyatının yüksekmesine neden oluyor.

Zaman zaman sadece belli online uçak bileti firmalarına verilen özel indirimler nedeniyle, havayolu şirketinin kendisinden bile daha ucuza bilet bu firmalarda bulunabiliyor.

Havayolu Şirketi Seçiminin Uçak Bileti Fiyatına Etkisi

Uçuş hizmeti veren havayolu şirketinin seçimi, uçak bileti fiyatını belirleyen en önemli etkilerden biri. Türk Havayolları, Singapore Airlines, Qatar Airways gibi kaliteli firmalar için uçuş kalitesi ve konforu öncelikli olduğundan yaptıkları yatırımlar da fazla. Bu da uçak bileti fiyatlarına yansıyor.

Pegasus, SunExpress gibi firmalar ise koltuk seçiminden, bagaj limitine, yeme içme ve hatta içeceğiniz suya kadar her şey ekstra ücretlendirildiğinden çıplak uçak bileti fiyatları kalite odaklı firmalardan daha düşük olabiliyor.

Uçuş Günü ve Saati Uçak Bileti Fiyatını Etkiler mi?

Uçak Bileti

Bilet fiyatları haftanın belli bir gününde değil herhangi bir gününde de düşebilir veya yükselebilir. Bunun hangi gün olacağına havayolu firması doluluk durumuna göre karar verir. Fiyatlar uçuş öncesine kadar rastgele bir zaman aralığında düşebilir ancak uçuşa 3 hafta kala fiyatlar genel olarak fiyatlar yükselme eğiliminde oluyor.

Havayolu firmaları, iş seyahati nedeniyle uçan ve yüksek fiyatlarla son dakika bilet almaktan çekinmeyen yönetici, işadamlarını düşünerek uçuştan hemen önce dahi bilet fiyatlarında indirime gitmemeyi sıklıkla tercih eder. Şimdiye kadar hiçbir zaman son dakikada müthiş bir indirim yakalama şansım olmadı.

Bir çok çalışanın tatile cuma çıkması ve pazar akşamı dönmesi uçak bileti fiyatlarının fırlamasına neden oluyor. Hafta ortası günleri olan salı, çarşamba ve perşembe günlerinde saat 22.00’den sabah 05.00’e kadar olan uçuşlar en uygun uçak bileti yakalanacak zaman aralığı olarak tavsiye ediyorum. Uygun bilet satın almak için uygun gün diye kesin bir şey yok. Haftasonu talepler yüksek, hafta içi talepler düşük. Bu yüzden haftaiçi günleri ucuz bilet için daha uygun. Gece yarısı sonrasına varışlı uçaklar en uygun olanları, ben bu saatlerde biletlerimi alıyorum çoğunlukla.

Havalimanı Seçimi Uçak Bileti Fiyatına Etkisi

Çok tercih edilen ana havalimanlarına uçuyorsanız, daha fazla ödeme ihtimaliniz yüksek. Bu havalimanlarının yüksek vergisi hem de gördükleri yüksek talep havayolu firmaların bunu bilet fiyatına yansıtıyor.

Kalabalık ve meşhur şehirlerin çoğunda iki veya daha fazla havalimanı olabiliyor. İstanbul Atatürk Havalimanı’ndan uçuşlar daha pahalı ve İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı arasında oluşan fiyat farklılıkları bu yüzden. Eğer ucuz bilet bulduğum havalimanının şehir merkezine olan toplu taşıması uygun ise onu tercih edip biletimi ucuza getiriyorum.

Seçtiğiniz Uçuş Sınıfı Bilet Fiyatlarına Yansır

Konforun, daha fazla alanın sunulduğu Business Class uçak bileti fiyatları Economy Class biletlere göre daha pahalı. Business Class uçuşlarda istediğiniz koltuğu seçip, istediğiniz yemeğin siparişini verebiliyorsunuz (her havayolu firmasında değil). Birçoğumuzun tercihi Ekonomi Class’ta en uygun fiyatlar bulunabiliyor.

Rekabet Fiyatı Etkiler mi?

THY

İçinde bulunduğumuz havayolu sektörü, yüksek rekabet seviyesine sahip ve normal piyasa şartları pek de işlemiyor. Bana göre uçak bileti fiyatları çok büyük oranda rekabet ile şekilleniyor.

Herhangi bir iki uçuş noktası arasındaki bilet fiyatı o hatta ait maliyetlerden çok, bu iki nokta arasında sefer yapan rakip havayolu firmalarının olup olmamasına, sayısına ve yolcu talebinin niteliğine (iş, tatil vs) göre değişiyor. Bu nedenle daha yakın bir şehrin biletleri, çok daha uzaktakine göre pahalı olabiliyor. Eğer bu pahalı biletlerin olduğu rotaya uçan çok sayıda havayolu hizmet verse fiyatların çok daha düşük olacağı kesin.

Minimum Kalma Süresi

Gidiş ve dönüş uçak bileti arasındaki süre de bilet fiyatını etkiliyor. Gidilecek yerde en az bir haftasonu geçirilmesi veya 7 günden fazla kalınması durumunda uçak bileti fiyatları daha düşük olabiliyor. Bazı promosyon biletler gidilen yerde en az üç gece konaklama şartı getiriyor.

Konumunuza Göre Bilet Fiyatları Değişir mi?

Aynı firmanın aynı hatta bileti bir ülkede farklı Türkiye’de farklı fiyatlardan satışa çıkarabiliyor. Bilet ve koltuk aynı olmasına rağmen rakamlar farklı oluyor. Havayolu firmaları biletleri o ülkenin ekonomik durumuna veya tatil dönemlerine göre fiyatlandırabiliyor.

Uçuştan Ne Kadar Zaman Önce Bilet Almalı?

Uçuştan ne kadar zaman önce bilet almalıyım sorusu, seyahat planı yapanların bana en çok sorduğu sorulardan biri. Seyahat tarihini resmi tatil, bayram, özel gün, festival ya da gidilecek destinasyon için anlamı olan bir etkinliğe denk getirenlerin uçak biletini uçuş tarihinin 2 ay öncesinden takibe almalarını öneriyorum. Bu izleme sürecinde makul seviyelerde indirim veya düşük fiyat yakalandığında bilet alınabilir.

Yapılan araştırmalar ve tahminlemelerde, -aksi bir durum ya da özel gün yoksa- uçuş tarihinden 7 hafta kadar önce alınan biletler, genellikle en uygun fiyatı yakalamak için ideal. Uçuş tarihine 3 hafta kala bilet fiyatlarında artış meydana geliyor. Uçaktaki koltuklar ne kadar hızlı satılırsa, son kalan koltukların bedeli de o hızla artıyor. Bu yüzden son dakika biletleri genellikle pahalı oluyor.

Uçak bileti fiyatlarını etkileyen çok sayıda farklı etken bulunuyor. Seyahat planı yapanların en önemli bütçe kalemlerinden biri olan uçak biletini daha ucuza bulabilmek için önerilere dikkat etmek gerekiyor.